Horkovody Tepláren Brno získaly ocenění Projekt roku 2011

25. 04. 2012

Mimořádným úspěchem se mohou pochlubit Teplárny Brno. Za přestavbu zastaralých parovodů na moderní horkovody získaly ocenění Teplárenského sdružení České republiky Projekt roku 2011 v soustavách zásobování teplem a chladem. Tradiční vyhlášení výsledků se uskutečnilo v úterý 24. dubna při slavnostním zahájení XVIII.Teplárenských dnů v Praze. „Z ocenění mám samozřejmě velkou radost. Zahájit výměnu parovodů za horkovody bylo dobré strategické rozhodnutí,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Rekonstrukci parních rozvodů tepla v historickém jádru moravské metropole zahájily Teplárny Brno v roce 2010 s cílem výrazně snížit tepelné ztráty při distribuci tepla. V centru Brna byly do podzemních kolektorů uloženy 4 kilometry nových horkovodních rozvodů, na které bylo napojeno 79 výměníkových stanic. „V rekonstrukci chceme pokračovat dál a dokonce nyní uvažujeme o urychlení celého projektu, který by při zvyšujících se cenách vstupů paliv pomohl ke stabilizaci ceny tepla pro naše odběratele,“ upřesnil Fajmon. Realizace celého projektu je zatím rozplánována do roku 2019, přestavba patří k nejrozsáhlejším akcím Tepláren Brno. Jen v roce 2010 do výměny parovodních rozvodů za horkovodní investovaly Teplárny Brno, a.s,. téměř 80 milionů korun.