Mobilní pasivní zvedáky zajišťují bezpečnější a efektivnější manipulaci s nepohyblivými a těžkými pacienty až do 227 kg.

20. 02. 2014

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně má dva nové mobilní pasivní zvedáky pro náročné pečovatelské prostředí. Zvedáky s bateriovým napájením a ovládacím systémem umožňují jedinému ošetřujícímu bezpečně provádět širokou řadu běžných úkonů při manipulaci s pacienty.  Jejich zakoupení bylo umožněno díky daru ve výši 300 000,- Kč od společnosti Teplárny Brno, a. s. (TB).

Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jana Zvěřinová komentuje přínos těchto zvedáků: „Každodenní práce sester a ošetřovatelů  s  imobilními a obézními pacienty, kterých stále přibývá, je opravdu fyzicky velmi náročná. Pomocí zvedáků zvládáme rutinní úkony, jako je zvedání, přesuny (do koupelny, na transportní vozík atd.) a změny poloh. A co je podstatné, je to pohodlné a bezpečné, přináší to vysoký benefit oběma stranám. Doposud jsme disponovali pouze jedním takovýmto zařízením a v budoucnu bychom ho rádi pořídili na další disponované pracoviště“.

Teplárny Brno jsou společností s  regionální působností, o to více si uvědomují svoji společenskou odpovědnost. „Tak, jako nám není lhostejná například čistota ovzduší a stav životního prostředí celkově, záleží nám také na kvalitě života Brňanů. Proto, pokud můžeme, již několik let záměrně pomáháme právě zdravotnickým zařízením v moravské metropoli. Ta si mohou pořídit potřebné vybavení, na jaké by jinak jen obtížně sháněla peníze,“ uvedl generální ředitel TB, a.s., Petr Fajmon. „Zaměstnanci tepláren jsou většinou muži a jejich práce nebývá vůbec lehká. Přesto by stejně jako my všichni jistě smekli klobouk před pracovním nasazením a náročnými výkony zdravotních sestřiček a ošetřovatelů. I proto jsem moc rád, že nové zvedáky jim alespoň částečně pomohou a ulehčí péči o pacienty,“ dodal dále Petr Fajmon.

Z tepláren do svatoanenské nemocnice putují příspěvky již od roku 2004, vloni zdravotníci dar využili například na zakoupení lůžka pro obézní pacienty a transportní vozíky sloužící k převozu nemocných mezi jednotlivými pracovišti.

_______________________________________________________________________________

­­­­­­­

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně poskytuje základní, specializovanou a vysoce specializovanou diagnostickou, léčebnou a ošetřovatelskou péči. Patří k největším zaměstnavatelům v JmK, aktuálně zaměstnává kolem 3 100 lidí. Má 30 odborných pracovišť s centry vysoce specializované péče. Má statut komplexního kardiovaskulárního, cerebrovaskulárního a onkologického centra. Disponuje 913 lůžky, v roce 2013 zde bylo hospitalizováno 27 222 pacientů, ambulantních vyšetření a ošetření bylo provedeno 1 265 053. Její pracoviště jsou výukovými základnami LF MU. Plní vědecko-výzkumné úkoly, provádí klinická hodnocení léčiv a zdravotnických prostředků. Realizuje unikátní projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (FNUSA-ICRC), který je financován především ze strukturálních fondů Evropské unie (ERDF) prostřednictvím Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Šárka Urbánková
Vedoucí Oddělení vztahů s veřejností a komunikace

E-mail: sarka.urbankova@fnusa.cz

Tel: +420 543 182 003