Teplárny Brno drží cenu tepla

03. 11. 2014

Cena tepla v Brně zůstává pro topnou sezonu 2014/2015 stejná, s jejím zvýšením pro brněnské domácnosti, ani pro své obchodní partnery nepočítají Teplárny Brno po celý příští rok. „Udržení ceny jsme si vytknuli jako jeden ze svých strategických cílů a jsem opravdu rád, že již čtvrtým rokem se nám ho daří naplňovat,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. Cena tepla pro rok 2015 tak zůstává zákazníkům, kteří odebírají teplo z výměníkových stanic a plynových kotelen Tepláren Brno, zachována ve výši předchozích tří let, tedy průměrně 580 Kč/GJ bez DPH.

Stabilizovat cenu se Teplárnám Brno daří díky řadě opatření, která již přijaly a která průběžně připravují v reakci na aktuální situaci. Ke zdražení tak nemusely přistoupit na rozdíl od jiných teplárenských společností ani kvůli neustále rostoucí ceně zemního plynu na světovém trhu, nezdražovaly ani v minulých sezonách, kdy většina ostatních tepláren navýšila cenu tepla v průměru o 2 až 7 procent. „Přestože se vzhledem ke složité mezinárodní situaci objevují spekulace o možných výpadcích dodávek plynu, naši zákazníci nemusejí mít obavy. Na zimní měsíce této topné sezóny máme nakoupeno 100 % plánované spotřeby, na období do konce září máme nakoupeno 97 % plánované spotřeby. Náš dodavatel, Slovenský plynárenský průmysl SPP CZ, nám zaručuje plné pokrytí těchto smluvních objemů. Česká republika je zásobována plynem ze dvou stran, přes Slovensko a Německo, tedy trasou mimo Ukrajinu přes Severní moře, což výrazně snižuje závislost na politickém vývoji na východě Evropy,“ ujistil Petr Fajmon.

Mezi další opatření pomáhající ke stabilizaci ceny patří snižování provozních nákladů společnosti i zvyšování tržeb, zejména pak z prodeje podpůrných služeb ČEPS a prodeje silové elektřiny. Jako velmi výhodná se ukazuje spolupráce se společností SAKO spalující komunální odpad, která se stává primárním zdrojem energie při letním provozu tepelné soustavy. Značným přínosem pro stabilizaci ceny je pak také pokračující výměna zastaralých parovodů za efektivní horkovody, které nejenže minimalizují ztráty tepla při přenosu, ale především přináší zákazníkům úspory ve výdajích za teplo.

Především stabilita ceny tepla, ale také všechny nabízené služby přivádějí Teplárnám Brno nové zákazníky. Nové dodávky tepelné energie na základě již uzavřených kupních smluv a smluv o smlouvě budoucích uzavřených ve fiskálním roce 2013/2014 činí v souhrnu více než 56 070 GJ/rok. Mezi několika desítkami nově připojených objektů jsou například nová budova Úřadu práce České republiky na Polní, letos otevřené pavilony v Technologickém parku, obytný soubor U Leskavy II, Základní škola Novoměstská či Sono centrum na Veveří.

Porovnání cen tepla ve vybraných městech (palivem jejich zdrojů je vždy zemní plyn obdobně jako v Brně)
město zdroj palivo cena 2013 instalovaný výkon cena 2014
Benešov vlastní ZP+LTO 847,- Kč/GJ 39 MWt 777,- Kč/GJ
Břeclav vlastní ZP 830,- Kč/GJ 17 MWt 805,- Kč/GJ
Jablonec vlastní ZP 806,- Kč/GJ 144 MWt 689,- Kč/GJ
Prachatice vlastní ZP 776,- Kč/GJ 36 MWt 769,- Kč/GJ
Děčín vlastní ZP 693,- Kč/GJ 109 MWt 698,- Kč/GJ
Opava vlastní ZP 683,- Kč/GJ 115 MWt 673,- Kč/GJ
Sezimovo Ústí CEnergy HU 675,- Kč/GJ 158 MWt 679,- Kč/GJ
Tábor T.Tábor HU 673,- Kč/GJ 208 MWt 684,- Kč/GJ
Nový Jičín vlastní ZP 669,- Kč/GJ 96,9 MWt 669,- Kč/GJ
Brno vlastní  ZP 668,- Kč/GJ 1154 MWt 668,- Kč/GJ
Jindřichův Hradec vlastní  ZP+BIO 661,- Kč/GJ 64 MWt  697,- Kč/GJ
Vsetín  vlastní  ZP  661,- Kč/GJ 198 MWt  661,- Kč/GJ

Dosavadní průběh letošní topné sezony

Do radiátorů brněnských domácností začalo letos proudit teplo letošní první podzimní den, 23. září 2014. Teplárny Brno zahájily dodávky tak jako každoročně s ohledem na vývoj počasí i jeho prognózu pro následující období. Zahájení dodávek teplárny konzultovaly také se svými většími odběrateli, především se zástupci bytových družstev, kteří rozhodnutí vzhledem k ochlazení uvítali. Vloni odstartovaly dodávky tepla 18. září, letos se tak stalo tedy o 5 dní později.

Zahájit vytápění domácností, firem a institucí jsou teplárny připraveny od 1. září, kdy podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR začíná otopné období. V této době jsou zahájeny dodávky tepla, jestliže dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a není očekáván další den vzestup teplot.

Kilometry zastaralých parovodů nahradily horkovody

Během letní odstávky pokračovaly i letos Teplárny Brno ve výměně zastaralých parovodů za horkovody. Jejich kompletní rekonstrukce započala v roce 2010, při letošní etapě bylo nahrazeno zhruba pět kilometrů parovodní soustavy.
Cílem tohoto rozsáhlého projektu, s jehož ukončením se počítá v roce 2020, je snižování tepelných ztrát v distribuční soustavě a výměníkových stanicích. Dosud bylo od zahájení rekonstrukce rozvodů z páry na horkou vodu, která patří k nejnáročnějším projektům v historii tepláren vůbec, přepojeno za čtyři roky již 227 odběrných míst. Celá akce si vyžádá náklady zhruba ve výši 1,5 miliardy korun. „V uplynulém fiskálním roce jsme do rekonstrukce parovodů investovali asi 200 milionů korun,“ doplnil Petr Fajmon. „Všechny plánované úseky jsme dokončili v termínu, horkovody jsou provozuschopné a jen na několika místech probíhají ještě dokončovací práce,“ upřesnil provozní ředitel Ing. Tomislav Šmíd.

Modernizace sítě byla letos naplánována například pro ulici Ponávka, Malinovského náměstí a ulice Markéty Kuncové, Kulkova, Elišky Krásnohorské, Těžební. Vystrojen byl hlubinný kolektor v oblasti ulice Cejl a Jugoslávská, který bude v budoucnu sloužit jako páteřní rozvod horké vody pro oblast Brno - Černá Pole. Jeho využití je naplánováno už na rok 2015.
Nejdůležitější stavbou pro letošní rok se stala rekonstrukce rozvodů na ulici Milady Horákové.