Pokračuje modernizace rozvodů tepla

29. 05. 2015

Do své druhé poloviny se letošním rokem přesouvá rozsáhlý projekt výměny zastaralých parovodů za moderní horkovody, který Teplárny Brno odstartovaly v roce 2010. V současnosti už letošní etapa rekonstrukce na většině míst běží naplno. V roce 2015 bude nahrazeno zhruba pět kilometrů parovodní sítě a přepojeno na 78 odběrných míst. Z celkové investice 1,5 miliardy pro období 2010-2020 je pro letošní etapu vyhrazeno 196 milionů korun.

„Horká voda je ve srovnání s párou bezpečnější teplonosné médium. Především však výměna parovodů, z nichž mnohé byly starší než půlstoletí, přinese úspory v odběru tepla zákazníkům. Na již přepojených odběrných místech klesl odběr tepla v průměru o 11 procent. Horká voda umožňuje rovněž komfortnější regulaci tepla,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA. Další finanční úsporu přinese i to, že kondenzát se již nemusí přečerpávat zpět do sítě Tepláren Brno. Pro provoz tepláren rekonstrukce znamená výrazně nižší tepelné ztráty v rozvodné síti. „Ve výsledku tak přinese přechod na horkou vodu úsporu v nákladech na distribuci tepla v řádech desítek milionů korun, které využijeme ke stabilizaci ceny tepla,“ doplnil Petr Fajmon.

Akce letos potrvá do poloviny října. „Předpokládáme však, že se nám na některých místech se podaří práce ukončit dříve,“ řekl generální ředitel TB, a.s., Petr Fajmon.

Od zahájení rekonstrukce pára – horká voda bylo do zahájení letošní etapy přepojeno již 227 odběrných míst a nahrazeno z celkové délky asi 60 kilometrů rozvodů určených k rekonstrukci zhruba 17,4 kilometrů potrubí.

Lokality, v nichž se v roce 2015 nahrazují parovody

Zcela dokončena je výměna parovodu v ulici Milady Horákové. Finišují práce na Jakubském náměstí. V obou těchto lokalitách teplárny koordinovaly práce s naplánovanými pracemi jiných městských společností, jako jsou např. DPMB nebo Brněnské komunikace, aby se stavební zásahy omezily na minimum.

V květnu začaly práce na ulici Lidická, a to v úseku od lužáneckého parku po Antonínskou. Další rekonstrukce na Lidické, a to úsek od Antonínské po křižovatku Moravské náměstí – Koliště, bude probíhat od července, tedy až po skončení prací na ulici Milady Horákové. Rekonstrukce se obejde bez přerušení tramvajové dopravy, pro vozidla ale bude ulice průjezdná pouze v jednom směru.

Stavební práce na ulici Ponávka začaly v dubnu. Počátkem května bude následovat rekonstrukce ulice Příční, která bude zcela neprůjezdná. Na ulici Bratislavská započnou práce v červenci. Bratislavská a Ponávka budou průjezdné, pouze bude obsazen jeden pruh pro parkování. Od dubna se také pracuje na ulicích Mezírka a Mášova, obě zůstávají částečně průjezdné. Rekonstrukce probíhají rovněž v městské části Brno – sever. Během dubna začala rekonstrukce rozvodů v ulicích Merhautova a Helfertova. Jejich uzavírka je naplánovaná na červenec až srpen. Po dobu výstavby bude v místě zajištěna náhradní autobusová doprava. V úseku ulice Merhautova – od Dětské nemocnice po ul. Jugoslávskou práce započaly v dubnu a jsou plánovány do června. Tramvaj zde jezdí po jedné koleji. Do srpna by měly být ukončeny stavební práce v části ulice Černopolní.