Vývoj topné sezony 2014/2015

29. 05. 2015

Další teplá zima, podobně jako v minulých letech, se výrazně podepsala na průběhu topné sezóny 2014/2015. Průměrné denní teploty se totiž držely zhruba +2 stupně C nad dlouhodobým normálem. Teplotně nejvíce nadnormální byly prosinec a leden s odchylkou +2,8 °C, zbývající měsíce únor a březen byly s průměrnou odchylkou +1,2 °C. Ve srovnání se stejným obdobím sezony 2013/14 bylo však přece jen trochu chladněji, v prosinci 2013 až březnu 2014 bylo totiž ještě tepleji s průměrnou teplotou +3,7 °C.

„Vzhledem k tomu, že Teplárny Brno nezvyšovaly už čtvrtým rokem cenu tepla, jejich odběratelé by měli za letošní zimu ušetřit na nákladech za topení,“ předpokládá generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA. V průměru lze odhadnout, že průměrná domácnost v bytě 3+1 by mohla letos uspořit cca 1500 korun.

Pokud se týká prodeje tepla, v období 10/2014 – 04/2015 dosáhl úrovně 3 052 tis. GJ, což je oproti plánu (3 340 470 GJ) pokles prodeje tepla o 9 %. Teplárny Brno tak neprodaly teplo v objemu 288 000 GJ, což reprezentuje pokles tržeb o 150 mil. Kč. V loňském období 10/2013 – 04/2014 to bylo 2 981 tis. GJ. Ve srovnání s minulým obdobím (10/2013 – 04/2014) tak prodaly TB od loňského prosince do konce letošního dubna o 71 tis. GJ (tj. 2,4 %) více. Vývoji počasí odpovídá i meziroční srovnání tržby z prodeje tepla, která byla v období 10/2014 – 04/2015 vyšší o 35 milionů korun než za stejné období v sezoně 2013/2014.

Dodávat teplo svým odběratelům pro sezonu 2014/15 začaly Teplárny Brno 23. září 2014. Topná sezona probíhala plynule bez přerušení až do 6. května 2015, kdy TB dodávky s ohledem na vývoj počasí přerušily. Přestože se zdálo, že 6. květen se stane i posledním dnem celé topné sezony, kvůli citelnému poklesu venkovních teplot Teplárny Brno 21. května 2015 opět obnovily dodávky tepla. Přerušeny mohly být s nastupujícím oteplením i s ohledem na předpověď počasí o týden později, ve čtvrtek 28. května. Teplárny Brno jsou však i nadále připraveny reagovat na případné výkyvy počasí.

Po definitivním ukončení topné sezony zůstává v provozu podle potřeby soustavy horkovodní kotel na provoze Červený mlýn a již počtvrté se stane hlavním tepelným zdrojem v letní odstávce SAKO Brno, a.s. Provoz je řízen centrálním dispečinkem Tepláren Brno propojeným s dispečinkem SAKO Brno. Zemní plyn bude využíván jen mimořádně, hlavním zdrojem tepelné energie je teplo vyráběné spalováním odpadu produkovaného v Brně a okolí.

Nadcházející mimotopné období využijí technici Tepláren Brno k opravám, údržbě a obnově technologických zařízení. U zařízení, která patří do vlastnictví Tepláren Brno, jsou každoročně v době letní odstávky rovněž prováděny v souladu s vyhláškou pravidelné odborné prohlídky zdrojů a rozvodů. Proběhnou potřebné revize plynových kotelen, zaměřené mimo jiné na stav hořáků, čerpadel zabezpečovacího zařízení či úpravny vody. Současně bude zabezpečena i kontrola rozvodů plynu a celého plynového hospodářství. Obdobně budou odborníci Tepláren Brno postupovat i u výměníkových stanic a domovních předávacích stanic.

Topná sezona či otopné období, jak zní oficiální označení, začíná podle legislativního předpisu 1. září a končí 31. května následujícího roku, s následujícími podmínkami: Zahájení, přerušení a ukončení dodávek tepla se odvíjí od průměrných denních teplot venkovního vzduchu a prognózy počasí dle ČHMÚ. Dodávka tepelné energie se zahájí, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu poklesne pod 13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v v 7:00, 14:00 a ve 21:00, přičemž teplota měřená ve 21 hodin se počítá dvakrát.

e-mail: diatkova@teplarny.cz