Výměna parovodů za horkovody šetří i životní prostředí

30. 10. 2015

Další etapou pokračovaly Teplárny Brno i v době letošní letní odstávky ve výměně zastaralých parovodů za moderní horkovody. Celkem tak byly rekonstruovány rozvody o délce 5 360 metrů a bylo přepojeno 78 odběrných míst, investice činila 196 milionů korun.

Úspora u zákazníků na již přepojených odběrných místech činí až 15 procent spotřeby tepla. Výhodou horké vody jako teplonosného média pro zákazníky je rovněž komfortnější regulace tepla. Další finanční úsporu přinese i to, že kondenzát se již nemusí přečerpávat zpět do sítě Tepláren Brno.

S rekonstrukcí parovodů, z nichž mnohé byly starší již více než půl století, začaly Teplárny Brno v roce 2010. Rozplánována je do roku 2020. Kromě již zmíněných výhod přinesou horkovody také výrazné snížení ztrát při distribuci tepla, která v konečném součtu přesáhne více než 350 tisíc GJ. Návratnost celé investice ve výši cca 1,5 miliardy je odhadována asi na třináct let. Od počátku rekonstrukce bylo už přepojeno více než tři stovky odběrných míst a vyměněno asi 25 kilometrů zastaralých parovodů, zbývá tak nahradit ještě 40 kilometrů a přepojit 149 odběrných míst.

Letošní etapa zahrnovala například lokality v oblasti parovodu spojující provozy tepláren Špitálka a Červený mlýn, ulice Lidická, části Tábora, ulice Ponávka, Příční, Bratislavská a oblasti Merhautovy a Helfertovy.

Výměna teplonosného média přináší i nezanedbatelný ekologický efekt. Každý kilometr přestavěného potrubí „uspoří“ 336 tun CO2. Kvůli úspoře tepelných ztrát není totiž nutné spotřebovat zemní plyn na jejich výrobu a dojde tedy i k úspoře emisí vzniklých při spalování zemního plynu.