Výměna zastaralých parovodů pokračuje další etapou

12. 02. 2016

Zhruba šest kilometrů nové sítě a 48 přepojených odběrných míst. To je v číslech plán letošní etapy dlouhodobého projektu Tepláren Brno, které mění zastaralé parovody za moderní horkovody. Ty přinesou efektivnější distribuci tepla a domácnostem tak uspoří až patnáct procent ve spotřebě tepla.

Výměnu parovodů Teplárny Brno odstartovaly v roce 2010 a bude dokončena v roce 2020. Z celkové investice cca 1,5 miliardy korun je pro letošní etapu vyhrazeno 220 milionů korun korun.

Celkem již bylo v minulých pěti letech přepojeno 305 odběrných míst, což znamená asi 90 000 domácností. Teplárny Brno zásobují v současnosti na 96 tisíc brněnských domácností.

„Výměna parovodů, z nichž mnohé byly starší než půlstoletí, přinese úspory v odběru tepla zákazníkům. Na již přepojených odběrných místech klesl odběr tepla v průměru o 11 procent. Ztráta v rozvodech se sníží zhruba o dvě třetiny. Horká voda umožňuje rovněž komfortnější regulaci tepla,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA. Úsporu několika desítek milionů korun v nákladech na distribuci tepla využije společnost TB pro stabilizaci ceny tepla. Nezanedbatelný je také ekologický přínos: Při náhradě 1 km parovodu za horkovod klesnou emise CO2 z plynové teplárny zhruba o 336 tun.

Stavební práce spojené s výměnou parovodů začnou letos v dubnu a potrvají zhruba do konce října. V některých lokalitách probíhá rekonstrukce plánovaně v souběhu s jinými společnostmi (RWE, Brněnské vodárny a kanalizace), aby se nepříjemnosti spojené se stavbami omezily na co nejkratší dobu.

Horkovodní propoj Špitálky s Červeným mlýnem a připojení zdroje SAKO Brno na horkovodní síť

V rámci letošní etapy Teplárny Brno plánují rovněž vyměnit za horkovod také dosavadní parovod spojující provozy Špitálka a Červený mlýn. „Transfer dodávek tepla mezi provozy Špitálka a Červený mlýn bude nově v horké vodě. Na celkové délce 3,6 km nově vybudovaného propoje se tak podaří snížit ztráty tepla asi o 15 500 GJ/rok. Předávání tepla v horké vodě umožní efektivněji zapojovat zdroje tepláren tak, aby byl vždy maximálně využit zdroj, který je provozován v účinnějším režimu, upřesnil výrobní ředitel Tepláren Brno Ing. Václav Klíčník. Část této spojovací trasy byla připravena již vloni, letos bude vybudováno zbývajících 1,7 kilometru.

Budování horkovodního propoje si vyžádá uzavření Martínkovy ulice, souběžně s horkovodem budou v této lokalitě v koordinaci s Brněnskými vodárnami a kanalizacemi a Brněnskými komunikacemi rekonstruovány vodovod a povrchy. Během stavby dojde k dočasnému zrušení asi tří parkovacích míst a stání u hotelu Bobycentrum. Práce na horkovodu uzavřou rovněž ulici Černopolní mezi Merhautovou a Lužovou, v daném úseku nebude možné ani parkovat. Připravena bude objízdná trasa, obslužnost dětské nemocnice zůstane zachována.

V roce 2016 započnou také přípravné práce na připojení zdroje SAKO Brno k horkovodní síti moravské metropole. V příštím roce by totiž mělo dojít k propojení horkovodní sítě v severní a východní části města. Z výměníkové stanice společnosti SAKO Brno vyvedou teplárny dvě větve horkovodních napáječů Líšeň a Vinohrady. Celková délka tras činí 2,45 kilometru, horkovodní připojení SAKO Brno plánují teplárny zprovoznit na podzim roku 2017.

Vybrané lokality, v nichž se v roce 2016 nahrazují parovody

Bez uzavírek se obejde rekonstrukce v oblasti Cejlu a Tkalcovské, zahrnující i horkovodní přípojku pro měnírnu DPMB. Pouze minimální, krátkodobé dopravní omezení si vyžádají opatření nutná pro technické řešení přechodu na horkou vodu v ulici Milady Horákové, kde rozvody byly nahrazeny již při nedávné rozsáhlé rekonstrukci této komunikace. Pouze minimální omezení v ulici Bašty doprovodí přepojení objektu Nádražní 10, protože rozvody v ulici Masarykova jsou vedeny v kolektorech.

V dubnu započnou práce na výměně parovodů v oblasti ulice tř. kpt. Jaroše, které si vyžádají částečnou uzavírku a dočasné omezení parkování. Uzavřena kvůli rekonstrukci parovodu v oblasti Brno-sever bude rovněž část ulic Jugoslávská, Přadlácká a Francouzská – objízdná trasa povede přes Vranovskou a Bratislavskou.

e-mail: diatkova@teplarny.cz