Generální oprava spalovací turbíny v Teplárnách Brno

15. 04. 2016

Pracuje na podobném principu jako letecký proudový motor a podobně důkladná musí být také péče o její technický stav. Aby vše fungovalo bez závad, absolvuje od 21. března 2016 spalovací turbína včetně generátoru na Červeném mlýně generální opravu. Je rozplánována na pouhých deset týdnů, její příprava však trvala zhruba tři roky.

Takřka souběžně byly zahájeny i stavební práce na vybudování horkovodního propoje mezi Červeným mlýnem a Špitálkou, generální oprava na Červeném mlýně je totiž součástí projektu při rekonstrukci parní sítě na horkovodní v Brně. Transfer dodávek tepla mezi oběma provozy TB tak bude nyní probíhat v horké vodě. Na celkové délce 3,6 km nově vybudovaného propoje se tak podaří snížit ztráty tepla asi o 15 500 GJ/rok. Část této spojovací trasy byla připravena již vloni, letos bude dobudováno zbývajících 1,7 km. „Při přechodu na horkou vodu se minimalizují ztráty tepla při distribuci, což ve výsledku přináší nezanedbatelnou úsporu ve spotřebě tepla našich zákazníků,“ zdůraznil generální ředitel TB Ing. Petr Fajmon, MBA. V průměru se po přepojení na horkou vodu pohybuje tato úspora v rozmezí 10 – 15 procent. Vzhledem ke zvažovanému snížení ceny tepla v Brně by tak zákazníci napojeni na systém centrálního zásobování teplem mohli v příštím roce ušetřit mezi 15 – 20 procenty v nákladech za teplo.

„Na špičkové kondici Červeného mlýna, špičkového provozu Tepláren Brno, závisejí mimo jiné dodávky tepla a teplé vody pro Žabovřesky, Královo Pole a v přechodných obdobích i do sídlišť Lesná, Líšeň a Vinohrady. A elektřina, která tady vzniká spolu s teplem při kombinované výrobě, ročně stačí pro potřebu sta tisíc průměrných domácností,“ doplnil generální ředitel Petr Fajmon.

Spalovací turbína na Červeném mlýně patří mezi nejsložitější technické zařízení klasické energetiky. Je výrobkem firmy Siemens, vychází z konstrukce turbín řady V 84 a V 94 a na Červeném mlýně byla instalovaná v 1998. Její nejvíce problematickou částí je spalovací komora a komponenty stroje, kterými prochází horké plyny ze spalování (až 1200 oC). Jejich životnost se přepočítává podle počtu provozních hodin a startů turbíny, při nichž dochází k největším teplotním degradacím. „V našem případě se interval mezi velkými opravami pohybuje mezi pěti až šesti lety,“ upřesňuje výrobní ředitel Václav Klíčník.

V minulosti byly již provedeny dvě generální opravy, ta první v roce 2003 a druhá v roce 2009. Velká inspekce v letošním roce bude provedena v nejkratším možném čase. „Pracovat se bude podle přesně zpracovaného harmonogramu v desetihodinových směnách a 6 dnů v týdnu, vše proběhne podle daného rozvrhu. Zahájení zkoušek a uvádění do provozu je plánováno v týdnu od 10. května,“ upřesnil Václav Klíčník.

Náročnost přípravy je dána několika faktory. Aby byly dodrženy garance celého díla, může náhradní díly do turbíny dodávat pouze výrobce. Ten musí vzhledem k vysokým plánovaným výdajům opravy plnit podmínky veřejné zakázky a také výroba s dodáním nových lopatek do turbíny má dlouhou dodací lhůtu. Vlastní realizaci proto předchází nespočet jednání s obchodníky, právníky a subdodavateli. GO nelze provádět bez technické podpory šéfmontáže a s pracovníky výrobce, firmou Siemens, kteří poskytují také technickou pomoc při řešení nouzových situací. Musí se s předstihem vytipovat a objednat montážní materiál, speciální nářadí a personál. Tím, že teplárny vypsaly veřejnou zakázku na nákup náhradních dílů pro dvě generální opravy, pro tu letošní a pro plánovanou velkou inspekci v roce 2023, podařilo se proti předchozí smlouvě vyjednat v rámci výběrového řízení výrazně výhodnější ceny náhradních dílů. Úspora činí 3 mil. EUR.

Nedílnou součástí připravované velké inspekce jsou technická zlepšení spalovací turbíny, která nelze provést při běžných krátkodobých revizích. Kromě výměny vysoce exponovaných částí stroje vedoucí ke zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti turbíny tak dojde rovněž k optimalizaci průchodnosti předsměšovacích hořáků, výměně antipumpážních klapek a přemístění potrubí hydraulického zvedacího oleje. Technické zlepšení dozná i generátor, kde bude vyměněn rozváděcí kruh chlazení vinutí generátoru, který je z nového materiálu odolného vůči poškození a má novou geometrii, která zajistí lepší rozvod chladícího vzduchu.

Spalovací turbína Siemens V64.3A má výkon 70 MW a 5 412 otáček za minutu. Proteče jí 192 kilogramů spalin za vteřinu, které mají na výstupu ze stroje teplotu 575 °C.

Spaliny proudí do výměníku tepla (kotle) kde předávají tepelnou energii vodě, ta se mění v páru, která roztáčí ještě protitlakovou parní turbínu GE 40 Siemens. Výstupní pára z protitlaké turbíny je vedena do výměníku tepla a předává teplo vodě, která už slouží k vytápění. Zhruba 48 procent energie z paliva (zemní plyn) se v tomto procesu mění v elektřinu a 52 procent na teplo. Celková účinnost paroplynového cyklu je asi 89 procent.