Teplárny Brno sníží od 1. ledna 2017 cenu tepla

11. 05. 2016

Teplárny Brno sníží od 1. ledna 2017 cenu tepla, které dodávají více než 90 tisícům brněnských domácností a dalším obchodním partnerům. Prodejní cena tepla v jihomoravské metropoli klesne o 5 procent (podrobnosti v tabulce). Snížení ceny se tak v rodinném rozpočtu průměrné domácnosti projeví úsporou cca 900 Kč/rok. Úspora nákladů za teplo v průměrné domácnosti již přepojené na horkovody by se tak mohla pohybovat mezi 15 – 20 procenty ročně.

Cenu tepla se společnosti TB dařilo držet beze změny po pět let od roku 2012, a to přesto, že některá jiná města zdražovala. Plánované zlevnění umožnily nejen pokles ceny zemního plynu, který je primárním palivem TB, ale především řada opatření zvyšující efektivitu výroby, zlepšení distribuce tepla a výrazné snížení provozních nákladů společnosti. Mezi ta nevýznamnějších opatření, která mají vliv na cenu tepla, patří celková nákladová optimalizace společnosti, strategicky nákup plynu a také postupná výměna zastaralých parovodů za moderní horkovody, která přináší našim zákazníkům úspory ve spotřebě tepla v rozmezí 10 – 15 procent. S výměnou začaly teplárny v roce 2010, v roce 2020 by mělo Brno mít čistě horkovodní tepelnou síť,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA. Pokud tak nedojde k nečekaným změnám na světovém trhu s energiemi, umožní tato nastavená opatření nižší prodejní cenu tepla dlouhodobě udržet.

Konkrétní výše prodejních cen tepla (bez DPH) s platností od 1. 1. 2017 po snížení o 5 % a v porovnání se současností jsou následující:

Úroveň předání

Typ ceny