Malá inspekce největší turbíny v Brně

27. 03. 2013

Spalovací turbína v brněnském teplárenském provozu Červený mlýn patří k nejmodernějším zařízením, které Teplárny Brno provozují. Specifikem samotného provozu je kogenerační (společná) výroba tepla a elektrické energie a poskytování podpůrných služeb elektrizační soustavě České republiky. Z těchto důvodů je turbína relativně rovnoměrně využívána po celý rok, což s sebou nese vysoké nároky na spolehlivost a bezproblémový provoz celého zařízení.

Vzhledem k vytíženosti Červeného mlýna je nutné veškeré kontroly a opravy spalovací turbíny, která je hlavní výrobní jednotkou provozu, soustředit ročně pouze do dvou týdenních odstávek – před a po konci topné sezóny. Nyní proto čeká největší funkční turbínu v Brně tzv. malá inspekce, která bude dokončena 31. března.

Předmětem samotné malé inspekce je kontrola dostupných komponentů turbíny skrze inspekční otvory pomocí průmyslového endoskopu. Odborníci se jím podívají na rozváděcí a oběžné lopatky kompresoru a turbíny, zkontrolují spalovací komoru, hořáky a další části. Během odstávky prověří i stav dalšího zařízení: bude provedena defektoskopie převodovky turbosoustrojí, kontrola zapouzdřených vodičů vývodu generátoru, kontrola vysokotlakové plynové redukční stanice, transfery nových aktualizací do procesorů řídicích systémů, zkoušky pohyblivosti regulačních ventilů a další úkony, jenž jsou nutné pro bezporuchový provoz. Závěry této inspekce zdokumentují aktuální „kondici“ turbíny a doporučí díly k výměně. Lze z nich také preventivně určit rozsah nálezů při následné generální opravě. Ta je naplánována na rok 2016.

Generální oprava neboli velká inspekce spalovací turbíny je mimořádně technicky, časově i finančně náročná akce. Během velké inspekce je třeba vyjmout rotor ze skříně turbíny, provést výměny exponovaných komponent na statoru i rotoru, provést měření atd.

Spalovací turbína na Červeném mlýně pracuje na podobném principu jako letecký proudový motor. Turbínová skříň je krytá dvěma druhy izolace – vrchní kryt tlumí hluk, speciální „obal“ turbíny slouží jako tepelná izolace. Teplota uvnitř spalovací komory se pohybuje okolo 1190°C. Plyn spotřebovaný turbínou za hodinu by vystačil běžnému řadovému domku ve městě i na pět topných sezón.

Spalovací turbína od společnosti Siemens umožnila Teplárnám Brno rozšířit své služby v oblasti elektřiny. Výkon turbíny činí 70 MW a vyrobená elektrická energie pokryje cca 1/3 spotřeby města Brna. Provoz je certifikován pro poskytování podpůrných služeb elektrizační soustavě a 15minutové zálohy ze stojícího stroje. Z důvodu poskytování podpůrných služeb pro přenosovou soustavu byl vystavěn druhý (tzv. by-passový) komín přímo pro turbínu pro případ, kdy je spalinový kotel mimo provoz (např. mimo topnou sezónu).

Provoz Červený mlýn dnes dodává teplo pro Žabovřesky, Královo Pole a v přechodných obdobích i do sídlišť Lesná, Líšeň a Vinohrady. Červený mlýn byl do stávající podoby vystavěn a rekonstruován v roce 1999. Původně zde fungovala horkovodní kotelna, která musela ustoupit výstavbě nového moderního paroplynového cyklu. Neboť tento má díky mnohonásobnému využití energie paliva vysokou účinnost, až 89% (klasické tepelné elektrárny s kondenzačními turbínami mají účinnost kolem 35%), šetří palivo, je ekologický a flexibilní. Vysoce účinný paroplynový cyklus zůstává jediný v moravské metropoli, v tuzemsku je jediný svého druhu v plném provozu.