Teplárny opět obhájily titul Bezpečný podnik

23. 05. 2016

Rekordmanem mezi tuzemskými firmami se staly Teplárny Brno. Již pošesté se jim totiž letos podařilo uspět při náročném auditu a získat osvědčení Bezpečný podnik.

Splnění všech požadavků tohoto programu naplňuje zásady dát při řízení právního subjektu stejnou prioritu jak hlediskům ekonomickým, tak i bezpečnosti práce, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí. Výsledkem je maximální odstranění rizik a minimum pracovních úrazů. „Za zajištěním dodávek komfortního tepla pro město Brno stojí provoz náročných technologií, takže je logické, že bezpečnost práce a ochrana zdraví našich zaměstnanců pro nás je prioritou. Správně nastavená pravidla bezpečnosti jsou předpokladem pro to, aby se zaměstnanec vrátil domů zdravý. O to více mě těší, že se nám podařilo opět uspět,“ uvedl generální ředitel TB Ing. Petr Fajmon, MBA.

„Odpovědný postoj těchto společností je příslibem potřebných a prospěšných změn k prevenci rizik a k ochraně zaměstnanců. Neustálé zlepšování, které je jedním z požadavků programu, pomáhá docílit vyšší úrovně správné praxe v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, a proto budeme program podporovat i nadále,“ uvedl náměstek pro řízení sekce zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek MPSV Jiří Vaňásek. Ten společně s generálním inspektorem Státního úřadu inspekce práce Rudolfem Hahnem předal v Opavě osvědčení zástupcům vítězných společností.

Program vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR spolu se Státním úřadem inspekce práce. Smyslem je vést společnosti k tomu, aby zvyšovaly úroveň ochrany zdraví svých zaměstnanců, ale také aby posilovaly svoje vlastní vědomí odpovědnosti. V České republice se v současné době prokazuje platným osvědčením celkem 82 společností, které přispívají zavedením a důsledným uplatňováním systémového pojetí řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ke snižování pracovní úrazovosti i nemocnosti zaměstnanců.