Teplárny Brno: Pracujeme bezpečně

28. 05. 2013

Již popáté se letos podařilo Teplárnám Brno obhájit titul Bezpečný podnik. Odborníci z České inspekce životního prostředí a hasičského záchranného sboru spolu s hygieniky prověřili dodržování právních i ostatních předpisů upravujících bezpečnost při práci. Osvědčení „Bezpečný podnik“ přebral v pondělí v Opavě generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

„Jsme pyšní na to, že se nám titul podařilo obhájit již popáté. Nejenom, že jsme splnili jeden z dílčích cílů v oblasti bezpečnosti práce, ale dokazujeme, že dbáme na zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců i ochranu životního prostředí,“ vysvětlil Fajmon. Důkladnou prověrkou prošla také bezpečnost provozu vybraných technologií, jako jsou technická plynová, tlaková či elektrická a zdvihací zařízení.

Tým auditorů tak mohl opět potvrdit, že Teplárny Brno mají systém bezpečnosti a ochrany zdraví při práci plně funkční. Certifikát Bezpečný podnik získaly Teplárny Brno poprvé již v roce 2001 a následně v letech 2004, 2007 a 2010. Nyní mohou osvědčení, odpovídající českým předpisům i požadavkům uplatňovaných v zemích Evropské unie, užívat až do roku 2016.

Program Bezpečný podnik, který vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a Státní úřad inspekce práce, dává mimo jiné stejnou prioritu bezpečnosti, ochraně zdraví a životního prostředí, jako ekonomickým hlediskům. Vede společnost k tomu, aby zvyšovala úroveň ochrany zdraví svých zaměstnanců, ale současně posiluje jejich vlastní vědomí odpovědnosti. Výsledkem je maximální odstranění rizik a minimum pracovních úrazů. Což je také nejlepší důkaz toho, že osvědčení Bezpečný podnik není jen „cárem papíru“ a zlepšování pracovních podmínek vynucenou zbytečností, ale ve výsledku ekonomickou i sociální výhodou.