Teplárny Brno zlevňují teplo o 5 procent

23. 09. 2016

Teplárny Brno zlevňují teplo o 5 procent

Od 1.ledna 2017 zlevňují Teplárny Brno plošně cenu tepla o 5 procent. Snížení ceny schválila na svém zasedání v květnu letošního roku Rada města Brna, které je stoprocentním vlastníkem společnosti. V rodinném rozpočtu průměrné domácnosti se snížení ceny projeví úsporou zhruba 900 korun ročně.

Snížení ceny umožnila Teplárnám Brno série opatření, která dlouhodobě vedou ke zvýšení efektivity při distribuci tepla, zejména přechod z parovodů na horkovody. S tímto náročným projektem společnost začala v roce 2010 a výsledkem bude v Brně v roce 2020 kompletní horkovodní síť. „Přechod na horkou vodu jako teplonosné médium přináší zákazníkům úspory ve spotřebě tepla v rozmezí 8 až 15 procent,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA. S přechodem na horkou vodu tak domácnosti ušetří v nákladech na teplo průměrně ještě dalších 900 korun ročně.

Snížení tepelných ztrát znamená i snížení finančních nákladů na výrobu a distribuci tepelné energie. „Přesto, že některé jiné teplárny zdražovaly, Teplárny Brno dokázaly právě díky přijatým opatřením cenu držet a nyní i snížit. Plánované zlevnění umožnily rovněž strategický nákup zemního plynu, který je naším primárním palivem, a pokles jeho ceny, ale také výrazné snížení provozních nákladů společnosti či nákladová optimalizace,“ vyjmenoval další kroky Petr Fajmon.

Z významných investic letošního roku do modernizace technologií je potřeba jmenovat kromě rekonstrukce parovodů ještě například generální opravu spalovací turbíny včetně generátoru na provozu Červený mlýn, kde se podařila vyjednat výrazně výhodnější cena a ušetřit tak zhruba 80 milionů korun. Na provozu Brno-Sever nahradila dosud využívaný středotlaký kotel, který sloužil zhruba 33 let, dvojice horkovodních plynových kotlů se součtově nižším výkonem, které mají 96% účinnost a splňují současné zpřísněné emisní limity. Výše této investice činí necelých 70 milionů korun. Postupně pokračovaly projekty na zvyšování účinnosti lokálních zdrojů, měření a identifikaci ztrát, jsou rekonstruovány rozvodny a elektrické ochrany na velkých zdrojích, jsou zřizovány nové tepelné přípojky a nové lokální zdroje a probíhají další jiné akce, včetně IT projektů.

Horká voda rozvádí teplo dalšími šesti kilometry potrubí

Při letošní etapě rekonstrukce parovodů za moderní horkovody bylo v době letní odstávky nahrazeno celkem 5,7 kilometrů horkovodního potrubí a přepojeno 48 odběrných míst. S postupným přechodem na horkou vodu započaly Teplárny Brno v roce 2010, celková investice ve výši 1,5 miliardy korun je rozpočítána do roku 2020, kdy by Brno mělo mít kompletní horkovodní síť. Výše letošní investice činila zhruba 220 milionů korun.

Vybrané lokality, v nichž byly letos nahrazeny parovody

Rekonstrukce se týkala oblasti Cejlu a Tkalcovské, zahrnující i horkovodní přípojku pro měnírnu DPMB. Pouze krátkodobé dopravní omezení si vyžádala opatření nutná pro technické řešení přechodu na horkou vodu v ulici Milady Horákové, kde rozvody byly nahrazeny již při nedávné rozsáhlé rekonstrukci této komunikace. Pouze minimální omezení v ulici Bašty doprovodilo přepojení objektu Nádražní 10, protože rozvody v ulici Masarykova jsou vedeny v kolektorech. Tato část je již dokončena, ve zbývajících lokalitách potrvají práce do konce října.

Výměna parovodů proběhla rovněž v oblasti ulice tř. kpt. Jaroše, uzavřena musela být kvůli rekonstrukci parovodu v oblasti Brno-sever část ulic Jugoslávská, Přadlácká, Francouzská a Černopolní. V rámci letošní etapy Teplárny Brno kompletně dokončily výměnu horkovodu za dosavadní parovod spojující provozy Špitálka a Červený mlýn. Předávání tepla v horké vodě mezi oběma provozy umožní efektivněji zapojovat zdroje tepláren.

Vila Tugendhat

V rámci přestavby pára-horká voda Teplárny Brno rovněž zrekonstruovaly část výměníkové stanice ve vile Tugendhat. V nastávající topné sezoně tak bude celý objekt již zásobován z moderního horkovodního systému rozvodu tepla, neboť v okolní lokalitě došlo k výměně parovodní sítě za horkovodní. Výměna přinese Muzeu města Brna, které o tento architektonický skvost pečuje, výrazné snížení spotřeby tepla a úsporu v nákladech za topení v objemu 10-15%. „V rámci rekonstrukce jsme změnili i řídicí systém, který nyní umožňuje jak autonomní řízení ovládané přímo na místě na displeji regulátoru, tak dálkové nepřetržité sledování a případné řízení z centrálního dispečinku Tepláren Brno. Takto koncipované řízení ušetří další energii.“ doplnil Petr Fajmon. Provoz bude také celkově bezpečnější, rizikem přestane být únik páry a sálavého tepla, protože horká voda má ve srovnání s párou nižší teplotu.

O vytápění vily Tugendhat se Teplárny Brno starají již od její rekonstrukce v roce 2012. Jak při výstavbě vily koncem dvacátých let, tak při její poslední opravě byly použity nejmodernější dostupné technologie, aby byl zajištěn celoroční provoz vily v souladu s památkovou péčí při dodržení všech současných parametrů. Teplárny Brno se tehdy staly partnerským dárcem replik staré otopné techniky, čímž umožnily co nejvěrnější provedení renovace vily do její originální podoby. Původně teplo ve vile zajišťovaly tři uhelné kotle s akumulací teplé užitkové vody. Po rekonstrukci ve vile zabezpečovala dodávky tepla domovní výměníková stanice, jejímž primárním nositelem tepelné energie byla pára přiváděná do objektu odbočkou z propojení mezi provozy Špitálka a Červený mlýn.

diatkova@teplarny.cz