Teplárny Brno otevírají na Den otců své provozy

12. 06. 2013

Přestože Den otců v tuzemsku nemá takovou tradici jako v zahraničí, rozhodly se Teplárny Brno využít právě tohoto „mladého“ svátku a pozvat děti s tatínky na prohlídku svých provozů. S mottem „Vezmi tátu do tepláren“ se v neděli 16. června 2013 pro zájemce otevřou od 10 do 16 hodin provozy na Červeném mlýně a na Špitálce.

Zaměstnanci Tepláren Brno doprovodí exkurzi odborným výkladem a odpoví na zvědavé otázky. Návštěvníci se budou navíc v obou provozech moci podívat do teplárenských zákoutí, která běžně zůstávají skryta. „Zatímco přinést kytičku mamince na Den matek považují děti takřka za samozřejmost, tatínci zůstávají trochu v pozadí. Jelikož jsme z větší části právě mužská firma, chtěli jsme připomenout, že tento svátek existuje a současně nabídnout všem se zájem o technologie a technický pokrok i něco výjimečného,“ podotkla mluvčí Tepláren Brno Michaela Gáliková. Na tatínky bude čekat i malý dárek, maminky jsou však také velmi vítány.

Den otců se ve velké většině zemí třetí neděli v červnu. V mnoha latinskoamerických zemích, Itálii, Portugalsku, Španělsku se Den otců slaví tradičně na den sv. Josefa 19. 3. V České republice se zatím příliš neslaví, leč oficiálně připadá také na třetí neděli v červnu. Tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19.června 1910, v den narozenin Sonořina otce. Popularita svátku ale rychle rostla. V roce 1966se díky prezidentu Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců. (zdroj: Wikipedie)