Teplárny Brno zahájily další etapu přestavby parovodů

13. 06. 2013

Čtyři a půl kilometru zastaralých parovodů bude letos nahrazeno horkovodními rozvody. Teplárny Brno odstartovaly další etapu rekonstrukce a modernizace své sítě, která je naplánována pro část Brna-střed, například pro ulice Kotlářská, Sokolská, Burešova, Cihlářská, Hoppova či Botanická (podrobnosti najdete v přiloženém plánku) a historického jádra města. Práce není možné provést jindy než mimo topnou sezónu. Oprava tepelné rozvodné sítě potrvá od 10. června do 30. září.

„Situace na trhu s energiemi je nejistá, a proto považujeme za důležité vytvořit co nejlepší podmínky pro stabilizaci cen tepla. Teplárny Brno jsou městskou akciovou společností a modernizace teplárenské sítě a přepojení na horkovodní soustavu je pro nás proto dlouhodobě jednou z prvořadých investic,“ vysvětlil první náměstek primátora Robert Kotzian.

V tomto fiskálním roce je očekávaná investice do rekonstrukce parovodů 128 milionů korun. Teplovody budou pokládány do stávajících tras. Staré parovody dělníci demontují. Dodávky tepla po dobu rekonstrukce zajistí provizorní rozvody. Vzhledem k rozsahu soustavy není však možné průběžné zasypávání dílčích úseků. „Je totiž nutné potrubí smontovat, odzkoušet, napustit a teprve po zprovoznění zasypávat. Tam, kde to bude technologicky možné, se pokusíme zkrátit uzavírky na co nejkratší dobu a naplánovat vše tak, aby překopy komunikací neprobíhaly současně,“ popsal generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. Přesto stavební práce přinesou obyvatelům lokality také nepříjemnosti, jako jsou zvýšená prašnost, hluk či omezené možnosti parkování.

Ve snaze vyjít občanům vstříc Teplárny Brno spolu s radnicí Brno-střed zajistily náhradní možnost parkování, a to na parkovišti Zahradníkova/Veveří – bez poplatku (od 17. června do 29. září). S dodavatelskými firmami TENZA a REMOPA, které zajišťují stavební práce, se rovněž dohodly, že jejich dělníci budou pracovat ve dvou směnách.

Rekonstrukce parovodů na horkovody je jedním z nejnáročnějších dlouhodobých projektů Tepláren Brno v jejich historii. Celková výše investice se pohybuje kolem dvou miliard korun. Od roku 2010 byly již v centru Brna do podzemních kolektorů uloženy 4 kilometry potrubí a celkově bylo položeno 8 kilometrů nových horkovodních rozvodů. Realizace projektu je zatím rozplánována do roku 2019, není však vyloučeno, že se výměnu parovodů podaří urychlit. Za rekonstrukci parovodního systému získaly Teplárny Brno prestižní ocenění Teplárenského sdružení ČR Projekt roku 2011 v soustavách zásobování teplem a chladem.

Teplárny Brno, a. s., jsou akciovou společností ve vlastnictví města. Teplo je vyráběno ve čtyřech velkých a dvou menších teplárenských zdrojích a dále v 256 plynových kotelnách. Teplem je zásobováno cca 92 tisíc brněnských domácností a řada dalších subjektů.

Plánek rekonstrukce sítě 2013