Nové špičkové kotle Tepláren Brno se rozehřívají naplno

03. 11. 2016

Snížit cenu tepla od roku 2017 o 5 procent umožnila Teplárnám Brno především jeho stále efektivnější výroba a distribuce. Modernizace a optimalizace velkých zdrojů Tepláren Brno je jedním z velkých investičních projektů této společnosti. Novým přírůstkem do rodiny jsou teď i dva nové horkovodní kotle každý o výkonu 15MWt, které byly počátkem letní odstávky instalovány na provozu Brno-Sever, a nyní se po testovacím období rozehřívají naplno. Toto moderní plynové zařízení s vyšší účinností a součtově nižším výkonem odpovídající ekonomickým i ekologickým moderním trendům nahradilo na provoze Brno-Sever po třiatřiceti letech zastaralý parní kotel. Moderní zařízení sníží emise NOx a CO2 a výrazně pomohou v úspoře spotřeby paliva na výrobu tepla v řádu mil. Kč ročně.

Špičkové horkovodní kotle na Brno-Severu mají účinnost 96 % a splňují současné zpřísněné emisní limity. Každý z kotlů o rozměrech cca 9230 mm x 4050 mm x 4295 mm (DxŠxV) váží po naplnění vodou zhruba 95 tun a je osazen dvěma nízkoemisními hořáky. Teplo z nich bude sloužit přímo k natápění horkovodů Líšeň a Lesná bez nutné transformace páry na horkou vodu. Pro současné potřeby by už navíc bylo stávající potrubí zbytečně předimenzované. Spotřeba tepla se totiž stále snižuje jednak kvůli novým, efektivnějším technologiím, ale i díky ekonomickému a ekologickému chování samotných spotřebitelů. Instalací horkovodních kotlů se omezí potřeba připojení provozu Brno – Sever na stávající parní síť, která bude poté využívána pouze po nejchladnější dny v roce.

Teplárny Brno zásobují kromě bezmála 95 tisíc domácností také školy, nemocnice, úřady a další instituce v moravské metropoli.