Teplárny Brno zvítězily v soutěži Ceny hejtmana za společenskou odpovědnost 2016

07. 12. 2016

První místo ve druhém ročníku soutěže Ceny hejtmana Jihomoravského kraje za společenskou odpovědnost získaly letos Teplárny Brno. „Pomáhat se má nezištně a bez nároku na pochvalu. Což na druhé straně neznamená, že nás letošní úspěch v této soutěži netěší. Bereme ho především jako potvrzení toho, že naše sponzoringová strategie je nastavená správně a pomáháme tam, kde je potřeba,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA.

Hodnotící kritéria byla rozdělena do několika kategorií, například regionální odpovědnost, sociální odpovědnost či odpovědnost ekonomická nebo environmentální.

Teplárny Brno již od roku 2010 například cíleně podporují brněnské zdravotnictví či přispívají neziskovým organizacím, které se zabývají handicapovanými či nemocnými, především dětmi a seniory. Na podporu veřejně prospěšných aktivit formou darů vynakládají průměrně kolem tří milionů ročně.
Neméně důležitá je pro vedení společnosti také péče o spokojenost zaměstnanců, což bylo rovněž kritériem soutěže. Mezi zaměstnanecké benefity náleží například příspěvek na sport, kulturu či péči o zdraví. Letos také Teplárny Brno, jako jediná energetická firma v Jihomoravském kraji, již pošesté za sebou získaly osvědčení Bezpečný podnik. Rovněž environmentální aktivity nad rámec běžné legislativy a co nejšetrnější výroba tepla vzhledem k životnímu prostředí jsou pro Teplárny Brno samozřejmostí. Za všechny projekty jmenujme například postupnou rekonstrukci parovodní sítě na horkovodní, která ve finální fázi ušetří až 20 procent primární spotřeby paliva díky snížení tepelných ztrát. Modernizace zdrojů, jako například letošní náhrada zastaralého parního kotle za dva horkovodní s vyšší účinností na provozu Brno-Sever, přináší významné snižování emisí. Po modernizaci chladícího okruhu na provoze Špitálka se sníží odběr povrchové říční vody.

Historicky první ročník soutěže vyhlásila vloni na jaře Rada Jihomoravského kraje ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou jižní Moravy a Radou kvality ČR. Soutěže se mohly zúčastnit jak organizace podnikatelského, tak i veřejného sektoru včetně škol, nemocnic, sociálních zařízení, obcí a podobně. Smyslem soutěže je veřejně ocenit úsilí organizací, které se společenskou odpovědností aktivně a nad rámec svých zákonných povinností zabývají.