Dosavadní průběh topné sezony, přechod pára x horká voda 2017, elektronická fakturace

17. 02. 2017

Letos přibude více než pět kilometrů horkovodů

Až 1000 korun v ročních nákladech na teplo ušetří brněnské domácnosti po přepojení z páry na horkou vodu, a protože od 1.1.2017 byla cena tepla snížena o 5 %, znamená to pro odběratele tepla další úsporu. Postupná náhrada parovodů horkovody spolu s optimalizací velkých zdrojů přináší efektivnější výrobu a distribuci tepla. Proto Teplárny Brno pokračují i letos již sedmou etapou rozsáhlé rekonstrukce parovodní sítě na horkovodní.

V tomto roce přibude více než 5 kilometrů horkovodů a přepojeno bude 32 odběrných míst. Pro letošní etapu rekonstrukce je vyhrazeno 275 milionů korun. „Nové rozvody, v nichž místo páry přenáší teplo voda, znamenají výrazné snížení ztrát, což zákazníci pocítí v úsporách nákladů za teplo, navíc jim horká voda rovněž umožňuje komfortnější regulaci tepla. Efektivnější distribuce tepla se však promítne i do nákladů tepláren. Spotřeba paliva může klesnout až o celou osminu. Uspořené desítky milionů korun pak lze použít pro stabilizaci ceny tepla,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA.

Přechod na horkou vodu jako teplonosné médium znamená i značný ekologický přínos: při náhradě 1 kilometru parovodu za horkovod klesnou emise CO2 z plynové teplárny přibližně o 336 tun ročně.

S náhradou parovodů za horkovody začaly Teplárny Brno v roce 2010. Celkem bylo od zahájení rekonstrukce pára-horká voda v Brně přepojeno více než 350 odběrných míst, kde klesl odběr tepla v průměru o 11 procent, a vybudováno zhruba 28,5 kilometrů horkovodů. Horká voda v současnosti zásobuje teplem cca 70 % z celkového počtu 96 tisíc brněnských domácností využívajících výhod centrálního zásobování teplem, například v historickém jádru města, ve středu Brna v okolí ulice Kounicova či v lokalitě Ponavy a v Zábrdovicích.

Vybrané lokality, v nichž se v roce 2017 budou nahrazovat zastaralé parovody

Už na konci dubna bude dokončeno vybudování horkovodní přípojky pro objekty na Jakubském náměstí, kde se začalo stavět hned po začátku nového roku. Následně společnost Brněnské komunikace dokončí povrch komunikace.

Bez dopravního omezení se neobejde letos rekonstrukce plánovaná do oblasti Koliště – Obilní trh, která začne v dubnu a dokončena by měla být v říjnu 2017. Celková délka této trasy přesahuje 1,5 kilometru. V průběhu stavebních prací bude částečně omezen provoz na ulici Koliště a na Moravském a Žerotínově náměstí, a to zúžením o jeden až dva jízdní pruhy. Po celou dobu rekonstrukce však zůstane zachován obousměrný provoz. Motoristé budou moci využít objízdných tras vedených přes ulici Lidickou, Kounicovu, Veveří, Milady Horákové a Moravské náměstí. Součástí těchto prací je i rekonstrukce přípojky pro Janáčkovo divadlo.

Pokračovat budou práce na připojení zdroje SAKO Brno k horkovodní síti, kdy z výměníkové stanice spalovny vyvedou Teplárny Brno dvě větve horkovodních napáječů pro Juliánov, Líšeň a Vinohrady.

Rekonstrukce čeká také oblast parovodu Jih. Zde práce proběhnou v hlubinném kolektoru pod ulicemi Nádražní, Vodní, Leitnerova a Křídlovická, takže se obejdou bez uzavírek ulic. Platit bude jen částečné omezení parkování u vstupů do kolektorů. Na výstupy z kolektorů budou navazovat venkovní výkopové práce v ulicích Křídlovická, Náplavka, Leitnerova, Vodní, Jircháře a Nádvorní. Zde je nutné počítat s omezením parkování a uzavírkami ulic Jircháře a část ulice Leitnerova. Objízdné trasy budou vedeny po ulicích Kopečná a Anenská.

Dosavadní průběh topné sezony 2016/2017

Nejchladnějším dnem letošního roku se stala sobota 7. ledna, kdy teploměry ukazovaly minus 10,1 stupně Celsia. Pro srovnání, vloni se ve stejný den průměrná teplota v Brně pohybovala jen okolo minus jednoho stupně. Leden 2017 s průměrnou teplotou minus 4,6 stupně je pak druhým nejstudenějším lednem za posledních třicet let a zařadil se dokonce i do žebříčku dvaceti těch nejchladnějších od roku 1929, obsadil ale pouze předposlední místo. A jak vypadá meziroční srovnání dosavadního průběhu topné sezony od října do konce ledna? Zatímco vloni činila průměrná teplota plus 4,6 stupně C, letos je zhruba poloviční: plus 2,3 stupně Celsia.

Silné mrazy a chladné počasí výrazně navýšily výrobu tepla. Teplárny Brno od loňského října do konce letošního ledna prodaly o 17 procent tepla více než za stejné období předchozího roku. Vyšší výroba a prodeje tepla od počátku zimy zatím navýšily tržby společnosti přibližně o 156 mil. Kč, což představuje o 12 % více ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Důsledkem uvedeného došlo k šestapadesátiprocentnímu nárůstu zisku.

„Chladná zima prověřila provoz našich zdrojů i sítí a jsem rád, že nedošlo k žádné závažné poruše způsobené mrazivým počasím,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon.

Vzhledem k vývoji počasí lze tedy předpokládat i nárůst nákladů za teplo, brněnské domácnosti odebírající teplo z Tepláren Brno ale nemusejí mít strach z nějakého skokového zvýšení. „Vyúčtování za teplo se dělá podle kalendářního roku. Náklady vznikající v lednu 2017 se tedy budou platit až za rok a promítne se do nich i letošní zlevnění ceny tepla o 5 procent,“ vysvětlil Ing. Petr Fajmon, MBA. Pokud by mrazivé počasí ještě pokračovalo a zima by se výrazně protáhla, lze podle doporučení Teplárenského sdružení navýšit zálohy na teplo pro druhou polovinu roku.

Elektronická fakturace šetří čas zákazníků

Službu elektronické fakturace zavedly od letošního roku Teplárny Brno. Daňové doklady budou ve formátu PDF zákazníkům pravidelně chodit přímo do jejich e-mailové schránky. Jsou opatřeny elektronickým podpisem a splňují veškeré náležitosti stanovené zákonem č. 235/2004 Sb. o DPH, jsou tedy schopné plně nahradit dosavadní papírovou verzi zasílanou poštou. Zákazníci Tepláren Brno, kteří mají o tuto službu zájem, mohou využít možnosti udělení souhlasu s elektronickou fakturací pomocí formuláře na webových stránkách tepláren na adrese www.teplarny.cz/e-fakturace. U smluv uzavřených po 1. lednu 2017 lze požádat o elektronickou verzi fakturace pomocí přihlášky k odběru nebo prostřednictvím e-mailové adresy.

Proč je výhodné přejít na elektronickou fakturaci?

Teplárny Brno najdete i na Facebooku

Aktuální informace z Tepláren Brno odběratelé této městské společnosti najdou nejen na webových stránkách www.teplarny.cz, ale od konce loňského roku i na Facebooku na adrese www.facebook.com/teplarnybrno.
„Rádi bychom, aby všichni naši zákazníci byli včas informováni o dění a novinkách v Teplárnách Brno. Zejména v případě odstávek, havárií či dalších provozních informací je rychlá informovanost velmi důležitá,“ uvedl obchodní ředitel brněnských tepláren Ing. Vlastimil Sucháček.