Teplárny Brno a zařízení na energetické využívání odpadu SAKO Brno dokončily společný projekt vyvedení výkonu v horké vodě ze SAKO Brno

29. 03. 2018

Bezpečnější dodávky tepla a teplé vody takřka bez rizika odstávek přinesou především obyvatelům sídlišť Juliánov, Líšeň a Vinohrady nové horkovody, které vyvádějí teplo ze zařízení na energetické využívání odpadu SAKO Brno (dále jen „ZEVO SAKO“). Horkovodní napáječe ve směru Juliánov a Líšeň-Vinohrady o celkové délce 2,6 kilometru jsou jednou ze součástí právě dokončeného společného projektu Tepláren Brno a ZEVO SAKO Brno. Tou druhou se stalo vybudování horkovodní výměníkové stanice v ZEVO SAKO. Projekt trvající cca 3 roky byl ukončen letos v únoru. Vyvedení tepla ze ZEVO SAKO v horké vodě má nejen strategický význam pro obě společnosti, ale vzhledem k minimalizaci ztrát při přenosu tepla jde o další opatření ke stabilizaci ceny tepla v Brně.

„Projekt je nejen součástí modernizace rozvodné sítě tepla v Brně, ale také dalším krokem k optimalizaci výroby tepla a nasazení velkých teplárenských zdrojů. A tím je mimo našich teplárenských provozů i ZEVO SAKO Brno. Donedávna umožňovalo SAKO dodávky pouze v páře parovodem na provoz Špitálka. Nově budou dodávky tepla probíhat v horké vodě a navíc napřímo i do blízké Líšně,“ uvedl generální ředitel společnosti Teplárny Brno Ing. Petr Fajmon, MBA. „Projekt sníží díky horké vodě také ztráty z distribuce tepla, které nově nebude potřeba posílat přes Špitálku a pak směrem do Líšně. Nová trasa směrem do Líšně je výrazně kratší,“ doplnil Fajmon.

SAKO Brno je hlavním zdrojem dodávajícím teplo do soustavy zásobování tepelnou energií po dobu letní odstávky, v průběhu topné sezony dodává průměrně 10 – 15 procent. Provoz je řízen centrálním dispečinkem Tepláren Brno, který je propojen s dispečinkem brněnského ZEVO. Tepelná energie získaná energetickým využitím komunálního odpadu teplárnám umožňuje snížit spotřebu zemního plynu na ostatních zdrojích soustavy zásobování tepelnou energií.

„V konečném důsledku se tak jedná o další opatření, které nám umožňuje stabilizovat cenu tepla. Díky tomu jsme již od roku 2012 cenu tepla nejenže nezdražili, ale od loňského roku jsme ji dokázali dokonce o 5 procent zlevnit,“ upřesnil Petr Fajmon.

„Nová horkovodní stanice se nachází přímo v areálu SAKO Brno, díky čemuž není parovodní potrubí od našich kotlů příliš dlouhé. Z výměníkové stanice již pokračuje horkovodní potrubí přímo do městských částí Juliánov, Líšeň a Vinohrady. Projekt přináší jak ekonomické, tak i environmentální výhody. Tím, že přejdeme na horkou vodu, podstatně snížíme tepelné ztráty v systému tepelného zásobování a Brno ušetří miliony korun ročně,“ uvedl ředitel společnosti SAKO Brno Ing. Karel Jelínek a doplnil, že nová horkovodní výměníková stanice disponuje dostatečnou rezervou i pro plánované budoucí rozšíření kapacity ZEVO. To by mělo výhledově navýšit kapacitu ze současných 248 tisíc tun materiálově nevyužitelných komunálních odpadů ročně až na 380 tisíc tun, které budou využity energeticky.

Z horkovodní stanice jsou nově vyvedeny horkovody do městských částí Líšeň, Vinohrady a Juliánov. Tyto nové trasy zajistí jejím obyvatelům vyšší spolehlivost dodávek a rovněž i úspory, v důsledku zvýšení efektivity při distribuci tepla. „Stávající zásobování bylo zajišťováno cca 30 let starými rozvody, jejichž exponované části již vykazovaly známky opotřebení a tedy potřebu zvýšených oprav. Nové horkovody tak pomohou zajistit záložní zásobování pro případ havárie rozvodné sítě,“ vysvětlil provozní ředitel Tepláren Brno Ing. Jiří Kratochvil.

Bc. Martin Drozd
Vedoucí oddělení komunikace