Vývoj topné sezony 2017/2018

27. 04. 2018

Topnou sezonu 2017/2018 zahájily Teplárny Brno 15. září 2017, plynulé dodávky trvaly zatím až do 13. dubna 2018, kdy byly vzhledem k nástupu teplého počasí přerušeny. „Zda se jedná opravdu o definitivní konec tohoto otopného období, ukáže další vývoj počasí. Chladnější počasí se ještě může vrátit, jako se v minulých letech již několikrát stalo,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA. Vloni byla topná sezona definitivně ukončena o měsíc později, 13. května.

Pokud se týká dosavadního vývoje topného období, pak měsíce říjen až březen byly v Brně jako celek teplotně mírně nadprůměrné s průměrnou teplotou +3,7 °C. Teplotní odchylka činila +0,2 °C vůči průměru posledních patnácti let. Měřítkem těchto hodnot tak končící topná sezóna významněji nevybočila z normálu.

Meziročně bylo hodnocené období teplejší o 0,5 °C. Zajímavostí této topné sezóny jsou výkyvy a bezesporu odlišný průběh počasí v jednotlivých měsících: výrazně teplejší leden byl následně vystřídán výrazně chladnějšími měsíci únor a březen. Ve všech třech měsících byly zaznamenané odchylky vůči normálu značně extrémní. A k tomu jednu teplotní anomálii: průměrná teplota ledna byla +2,5 °C, průměrná teplota března se letos pohybovala kolem +2,3°C. Vloni byl naopak právě březen 2017 se svojí průměrnou teplotou 8,1°C v Brně druhým nejteplejším březnem za poslední půlstoletí.

Otopné období začíná podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR vždy 1. září a trvá do 31. května následujícího roku. Zahájení, přerušení a ukončení dodávek tepla se odvíjí od průměrných denních teplot venkovního vzduchu a prognózy počasí dle ČHMÚ. Teplárny začínají s dodávkami tepla, jestliže dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a není očekáván další den vzestup teplot. Dodávky tepla jsou přerušeny, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu vystoupí nad +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat snížení této teploty.

e-mail: diatkova@teplarny.cz