Teplárny Brno zahájily dodávky tepla

25. 09. 2018

Teplárny Brno zahájily po zhruba pěti měsících dodávky tepla. Úterý 25. září 2018 se tak v moravské metropoli stalo prvním dnem topné sezony 2018/2019. „Jaká bude, to samozřejmě netušíme. Už začátek byl poněkud překotný, protože ochlazení přišlo velmi náhle, z bezmála tropických teplot,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA.

Ve srovnání s minulou sezonou ta nastávající začíná o deset dní později, v roce 2017 se začalo topit již 15. září a dodávky tepla pokračovaly nepřetržitě do 13. dubna 2018, kdy byly vzhledem k nástupu teplého počasí přerušeny.

Pokud se týká vývoje topného období 2017/2018, pak měsíce říjen až březen byly v Brně jako celek teplotně mírně nadprůměrné s průměrnou teplotou +3,7 °C. Teplotní odchylka činila +0,2 °C vůči průměru posledních patnácti let. Měřítkem těchto hodnot tak sezona významněji nevybočila z normálu. Zajímavostí topné sezóny 2017/18 se však staly výkyvy a odlišný průběh počasí v jednotlivých měsících: výrazně teplejší leden vystřídaly výrazně chladnější měsíce únor a březen. Jaro jako celek, tedy březen až květen, bylo však nejteplejším od roku 1961. A k tomu jednu teplotní anomálii: průměrná teplota ledna byla +2,5 °C, průměrná teplota března se letos pohybovala kolem +2,3°C. Březen 2017 byla naopak se svojí průměrnou teplotou 8,1°C v Brně druhým nejteplejším březnem za poslední půlstoletí.

Další meteorologická nej roku 2018:

(Měřeno na stanici Brno – Kroftova. Rok 1961 je pro ČHMÚ rokem, kdy se začaly pravidelně sledovat teploty.)

Otopné období začíná podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR vždy 1. září a trvá do 31. května následujícího roku. Zahájení, přerušení a ukončení dodávek tepla se odvíjí od průměrných denních teplot venkovního vzduchu a prognózy počasí dle ČHMÚ. Teplárny začínají s dodávkami tepla, jestliže dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a není očekáván další den vzestup teplot. Dodávky tepla jsou přerušeny, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu vystoupí nad +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat snížení této teploty.