Svezte se (s) dějinami Tepláren Brno

22. 07. 2020

Před devadesáti lety zahájila svůj provoz teplárna na Špitálce, která se díky kogenerované výrobě tepla a elektřiny zařadila v tuzemsku mezi technologickou špičku. Pokračovatelem této tradice jsou současné Teplárny Brno, a.s. Jejich významné výročí nyní připomíná i výstava, která mapuje brněnský „příběh tepla“ v uplynulých devíti dekádách.  Instalovaná je v jednom z vozů městské hromadné dopravy: v „mobilní galerii“ se změnila tramvaj, kterou poznáte podle výrazného červeného „teplárenského“ polepu už zvenčí.

Uvnitř se pak z plakátů dozvíte mnoho zajímavého o postupném vzestupu teplárenství v Brně od roku 1930 až do současnosti. Nechybí nečekaná a vtipná srovnání, potvrzující fakt, že se Teplárny Brno, jejichž základy vyrostly na Špitálce, dodnes drží na vrcholu ve svém oboru. Jako společensky odpovědná firma rovněž dbají o ekologii a výrobu šetrnou k životnímu prostředí, plánují výstavbu nového kotle na štěpku, ale také například zlepšují podmínky pro rozvoj elektromobility v Brně.

Výstavu v tramvaji si můžete prohlédnout do konce letošního roku. Vstup zdarma s platným jízdním dokladem (:) ).