Zahájení modernizace parovodů roku 2020 začínají na Poříčí

16. 01. 2020

Modernizace teplovodní sítě Tepláren Brno letos startuje na Poříčí

Stavební práce na nutné modernizaci teplovodní sítě odstartují na Poříčí Teplárny Brno. Dodávky tepla bez zbytečných ztrát budou v oblasti Poříčí - Polní po rekonstrukci dodávat namísto zastaralých parovodů nové horkovody. Souběžně s tím se k pracím zhruba od března v této lokalitě připojí Brněnské vodárny a kanalizace s opravami kanalizace a ŘSD, které plánuje opravu odbočovacích pruhů v křižovatkách na trati zdejší vlečky.

Zahájení stavebních prací v této oblasti si od úterý 14. ledna 2020 vyžádá i některá dopravní omezení, která se budou měnit podle prováděných prací. Na ulici Poříčí bude zpočátku omezen provoz v pravém jízdním pruhu ze směru k hale Rondo (v křižovatce ul. Poříčí x Náplavka, v délce cca 25 m, směrem od ul. Vídeňská k Renneské). V opačném směru od Ronda bude zachován provoz v obou pruzích.

Podle etap výstavby musejí řidiči později počítat i se záborem dvou jízdních pruhů v ulici Poříčí. Vždy ale zůstane zachován provoz minimálně 1+1.

S náhradou parovodů, z nichž mnohé slouží již déle než půlstoletí a jsou v havarijním stavu, začaly brněnské teplárny již před deseti lety. Převážně v době letní odstávky každým rokem vždy vybudují průměrně kolem sedmi osmi kilometrů nového potrubí v různých částech Brna. Kompletně horkovodní síť by moravskou metropoli měla zásobovat v roce 2023. Každý vyměněný kilometr parovodu za horkovod znamená roční snížení emisí o 336 tun CO2. Celkový přínos bude obdobný, jako by z města zmizelo 10 tisíc automobilů. Ztráty distribuční soustavy budou nižší o 450 tis. GJ, což přinese úsporu spotřeby zemního plynu 14 mil. m3 ročně.